Faceți căutări pe acest blog

Ce este un trackback / reapelare în blogosfera ?


În anumite platforme de blogging putem vedea în anumite medii online, de exemplu în blogurile create şi editate pe platforma blogspot.com, sau pe cele de wordpress, că sub anumite articole, apare o linie în care scrie trackback, cu un link către un alt articol, de pe alt blog, sau chiar de pe acelaşi blog.
Bun. Ce înseamnă de fapt un trackback ?Să explicăm mentalitatea de trackback cu ajutorul unui exemplu.

Să zicem că un blog culinar cu retete simple ţărăneşti scrie într-un articol despre o reţetă ceva mai rar întâlnită, şi citind articolul respectiv, îţi dai seama, că ai avea mai multe de spus despre acea reţetă, decât ar putea permite un scurt comentariu, drept pentru care, te apuci, şi scrii un articol întreg  despre aceeaşi reţetă, expunând punctul tău personal de vedere referitor la cele prezentate în articolul de pe blogul respectiv.

 Din curtoazie, dacă ar fi vorba de lumea reală, dacă un prieten te inspiră la o creaţie, ar fi normal să-ţi suni acel prieten, şi să-i spui că te-a inspirat la crearea unei opere de artă sau orice altceva. În lumea blogosferei, acest "trackback" - tradus cel mai corect "reapelare", îţi permite să faci acelaşi lucru, dacă în articolul tău menţionezi ca "trackback" adresa articolului original care te-a inspirat să îţi scrii propria piesă.

Faţă de curtoazia oferită prin telefon însă, "reapelarea" are un mare avantaj: în afară de faptul că îi confirmă autorului articolului respectiv, de pe blogul original, că i-ai respectat munca şi îi menţionezi articolul ca sursă de inspiraţie, acest "trackback" va crea şi un comentariu automat sub articolul său, care va face trimitere către articolul tău, pe blogul tău, expunând astfel în mod potenţial versiunea ta, în faţa vizitatorilor blogului respectiv.

Deci, în acest mod amândoi bloggeri au doar de câştigat. Atenţie însă, spre deosebire de curtoazia făcută prin telefon, trackbackul nu iartă pe cei care ar abuza de ea, adică cei care încarcă blogosfera prin reapelări inutile, scriu articole scurte, inutile, şi fac referire la postările altora doar ca să se afle în treabă sau pentru a-şi face câte un link pe un blog mai de seamă, către blogul lor, vor fi foarte sever penalizaţi de modulele automate de detecţie a spamului/comentariilor nedorite, şi vor fi penalizaţi sever şi de marile motoare de căutare, google, bing, yahoo, şi inclusiv duckduckgo şi alţii de căutare "alternativă", prin eliminarea referinţelor din indexurile lor către blogul sau situl celui care abuzează de funcţia de reapelare.

Deci, folosiţi trackback cu măsură, în mod respectuos, şi doar când aveţi ceva constructiv de spus... în rest, e mai bine să vă abţineţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, şi vor fi publicate în limita decenţei.

Cauta pe blog

Parteneri